Sunday, 29 June 2014

Inspirasi 1 RamadhanDi bulan Ramdhan yang mulia ini kita mulakan dengan lebih mendekati Allah s.w.t. dan lebih mengenali Allah s.w.t. agar Ramadhan kali ini penuh dengan berkatNya. Ingatlah Allah, firmanNya yang bermaksud :

“Kerana itu, ingatlah kamu kepadaKu, 
nescaya Aku pula akan sentiasa ingat akan kamu.”

( Surah Al-Baqarah : 152 )

Usahakan diri kita sentiasa bersama Allah (dalam setiap tindakan dalam hidup), pasti Allah juga sentiasa bersama kita. Siapa yang Allah bersamanya pasti dia akan dipelihara (dari segala bentuk mara bahaya yang mengugat kehidupan). Allah s.w.t. menjelaskan :

“Allah berfirman: janganlah kamu berdua (Nabi Musa dan Nabi Harun) takut dan bimbang sesungguhnya Aku bersama dengan kamu berdua, 
Aku Mendengar dan Melihat.”

( Surah Taha : 46 )

Dekati Allah, Dia lah yang akan memberikan ketenangan di dalam hati kita, kedamaian di dalam jiwa kita. Kenali Allah, agar Ramadhan kali ini lebih penuh bermakna dan merasai kehambaan kepadaNya. Amalan yang penuh dengan kehambaan membuat amalan itu penuh barakah.

“Dan Allah sekali-kali tidak alpa dari apa yang kamu lakukan.”

( Surah Al-Baqarah : 74 )

Berkat daripada Allah s.w.t. membuat semua amalan tidak berakhir di bulan Ramadhan malah kalian akan seronok untuk meneruskan amalan itu selepas bulan ramadhan. Semoga bulan Ramdhan kali ini memulakan segala kebaikan dalam hidup kita. permulaan yang baik dan penuh berkat memberi banyak kebaikan pada masa-masa akan datang.


SyurgaHati : Jadikan inspirasi 1 Ramadhan sebagai pemankin beramal ibadat. Kita sering katakan bulan Ramadhan bulan mulia yang penuh berkat, dan kita selalu meningkatkan amalan di bulan Ramadhan kerana ganjarannya yang berlipat ganda. Apalah kiranya menjadikan inspirasi ramadhan ini pada bulan-bulan lain untuk selalu dekat dengan Allah s.w.t.

No comments:

Post a Comment