Friday, 28 June 2013

Manusia, INGAT Kepada Penciptamu


“Laila ha illallah” jangan sekali dilupakan kalimah ini… biasakan lidah mengucap “La ilaha illallah”… kita semua mengerti maksud kalimah ini dalam bahasa melayu iaitu tiada tuhan yang patut disembah melainkan Allah…

Masih adakah yang lebih berkuasa melainkan Allah…? MUSTAHIL…! Ramai yang setuju bukan…? Maaf kata, kalau ada yang tidak setuju, kembalilah kepadaNya… SyurgaHati percaya, yakin 100%, semua pembaca setuju tiada tuhan yang lebih berkuasa melainkan Allah, amat mustahil kalau ada yang lebih berkuasa melainkan Allah…

Jika benar pembaca setuju berarti… IMAN ADA DI DALAM DIRI KALIAN…

Mungkin sahaja iman di dalam diri kalian itu nipis… namun TIDAK MUSTAHIL iman itu akan menebal semula asalkan kalian sentiasa ingat kepada pencipta kalian… bagaimana untuk setiasa ingat kepada pencipta kamu? berzikirlah… sentiasa hidupkan kalimah “La ilaha ilallah” di dalam diri kalian, dizahirkan pada lafaz lidah kalian, dihayati dalam hati kalian.

Kalian akui kekuasaan Allah bukan…? Sentiasa ingatlah kepada Allah pada ketika kalian senang, juga pada ketika kalian susah… dengan kekuasaanNya, tidak mustahil jika kalian ketika ini senang akan menjadi susah walau sesaat selepas kesenangan. Dengan kuasaNya juga tidak mustahil ketika kalian susah disaat ini akan senang sebentar lagi… maka sentiasa ingatlah kepadaNya.

Bagi mencapai  kesempurnaan iman dalam diri kalian, hayati ayat 255 dalam surah Al-Baqarah yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah (yang berhak untuk disembah), tiada Tuhan melainkan Dia yang Maha Hidup lagi kekal dan terus menerus mengurus makhlukNya ….”
(Surah Al-Baqarah 2 : 225)

Teguhkan iman kalian dengan sentiasa mengingati kekuasaaNya.

“Bukankah Allah cukup untuk melindung hamba-hambaNya ….”
(Surah Az-Zumar 39 : 36)
“…. Bukankah Allah Maha Perkasa lagi mempunyai (kekuasaan untuk) mengazab?”
(Surah Az-Zumar 39 : 37)

Maka, pembaca sekalian, sentiasa ingatlah kepada Allah. Indahnya mengingatiNya ada disebut dalam surah Al-Baqarah ayat ke 152 yang bermaksud :

“Kerana itu, maka ingatlah kamu kepada Aku, nescaya Aku pula akan sentiasa ingat akan kamu. ….”
(Surah Al-Baqarah 2 : 152)SyurgaHati: Sentiasa ingat kepada Allah… bila kalian sentiasa ingat kepada Allah hati kalian sentiasa tenang, iman kalian semakin tebal… dalam hidup kalian Allah sentiasa bersama kalian… bila susah, kalian yakin dengan pertolonganNya. Bila senang, kalian bersedia dengan ujianNya. Kembalilah kepada penciptamu, sentiasa ingat kepadaNya.

No comments:

Post a Comment